Tekvicový chlebík pre jesenné dni

Jesenné obdobie prináša množstvo chutných plodov, no tekvica patrí medzi najväčšie hviezdy. Tento recept na tekvicový chlieb kombinuje sladkú chuť tekvice s teplým nádychom korenia, ktorý zahreje každého. Je ideálny na raňajky s čajom či kávou alebo ako voňavý dezert ku koncu dňa.

INGREDIENCIE:

  • 2 vajíčka
  • 90 ml slnečnicového oleja (môžete použiť namiesto oleja aj maslo)
  • 140 g hnedého cukru
  • 250 g tekvicového pyré
  • 50 ml mlieka
  • 225 g hladkej múky
  • Lyžičku škorice
  • Lyžičku perníkového korenia
  • Lyžičku kypriaceho prášku
  • Polku lyžičky jedlej sódy
  • Štipku soli 
  • Dve lyžice bieleho jogurtu
  • Hrsť orechov do cesta

NA OZDOBU:

  • 125 g smotanového syru (ja som použila philadelphiu)
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • Hrsť orechov na vrch

POSTUP:

  1. Najprv si spravíme tekvicové pyré. Uvarenú tekvicu rozmixujeme.
  2. Do hotového pyré pridáme dve vajíčka, slnečnicový olej, mlieko, a dve lyžice bieleho jogurtu, ktoré dodajú chlebíku vláčnosť. A všetko spolu zamiešame.
  3. V druhej miske  si zmiešame všetky suché ingrediencie: hnedý cukor, hladkú múku, škoricu, perníkové korenie, kypriaci prášok, jedlú sódu a soľ. Poriadne zamiešame.
  4. Následne zmiešame obidve zmesi do hladkého cesta.
  5. Do cesta môžete prisypať za hrsť nakrájaných orechov.
  6. Formu na chlieb vystelieme papierom na pečenie a vylejeme doň cesto. Pečieme na 180 stupňov cca 1 hodinu do zlata. Pred vybratím radšej skúsime špáradlom, či je dostatočne dopečený.
  7. Kým nám chlebík vychladne, spravíme si polevu. Zmiešame smotanový syr, práškový cukor a škoricu. Potrieme na vychladnutý chlebík a posypeme orechmi.
  8. Chlebík môžeme podávať s horúcim čajom. Dobrú chuť a nech sa vám tekvicový chlieb vydarí!

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.