Jesenné obdobie prináša množstvo chutných plodov, no tekvica patrí medzi najväčšie hviezdy. Tento recept na tekvicový chlieb kombinuje sladkú chuť tekvice s teplým nádychom korenia, ktorý zahreje každého. Je ideálny na raňajky s čajom či kávou alebo ako voňavý dezert ku koncu dňa.
INGREDIENCIE:
- 2 vajíčka
- 90 ml slnečnicového oleja (môžete použiť namiesto oleja aj maslo)
- 140 g hnedého cukru
- 250 g tekvicového pyré
- 50 ml mlieka
- 225 g hladkej múky
- Lyžičku škorice
- Lyžičku perníkového korenia
- Lyžičku kypriaceho prášku
- Polku lyžičky jedlej sódy
- Štipku soli
- Dve lyžice bieleho jogurtu
- Hrsť orechov do cesta
NA OZDOBU:
- 125 g smotanového syru (ja som použila philadelphiu)
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 lyžička škorice
- Hrsť orechov na vrch
POSTUP:
- Najprv si spravíme tekvicové pyré. Uvarenú tekvicu rozmixujeme.
- Do hotového pyré pridáme dve vajíčka, slnečnicový olej, mlieko, a dve lyžice bieleho jogurtu, ktoré dodajú chlebíku vláčnosť. A všetko spolu zamiešame.
- V druhej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie: hnedý cukor, hladkú múku, škoricu, perníkové korenie, kypriaci prášok, jedlú sódu a soľ. Poriadne zamiešame.
- Následne zmiešame obidve zmesi do hladkého cesta.
- Do cesta môžete prisypať za hrsť nakrájaných orechov.
- Formu na chlieb vystelieme papierom na pečenie a vylejeme doň cesto. Pečieme na 180 stupňov cca 1 hodinu do zlata. Pred vybratím radšej skúsime špáradlom, či je dostatočne dopečený.
- Kým nám chlebík vychladne, spravíme si polevu. Zmiešame smotanový syr, práškový cukor a škoricu. Potrieme na vychladnutý chlebík a posypeme orechmi.
- Chlebík môžeme podávať s horúcim čajom. Dobrú chuť a nech sa vám tekvicový chlieb vydarí!
Žiadne komentáre