Keď môžu študenti rozhodnúť o tom, ako vylepšia prostredie v svojej škole

Od apríla 2024 prebiehal na našej škole celoškolský projekt participatívneho rozpočtu. Žiaci mohli podávať vlastné návrhy, ako zlepšiť prostredie a atmosféru v našej škole. K dispozícii mali rozpočet 1000 eur.

Celkovo bolo žiakmi podaných päť návrhov, z nich prešli do hlasovania tri návrhy:  Zlepšenie Zelenej triedy, Sada ekologických fixiek, Ženské hygienické potreby na školské WC.

Najviac hlasov získal návrh Zlepšenie Zelenej triedy (71% všetkých hlasov), ktorý sa však nepodarilo zrealizovať, a tak dostal šancu projekt, ktorý skončil na druhom mieste v hlasovaní (69% všetkých hlasov).

Projekt Ženské hygienické potreby zadávala Vivien Vranková z triedy septima, ktorá vysvetľuje: „ Cieľom projektu je zabezpečenie menštruačných pomôcok (vložky, tampóny) na dievčenských záchodoch našej školy pre prípady neočakávanej menštruácie, zabudnutia týchto hygienických potrieb alebo nedostatku financií na ich kúpu. Heslom je: Ak potrebuješ, vezmi si. Ak môžeš, vráť.“         

V rámci projektu sa zakúpili zásobníky, ktoré sa umiestnia na dievčenské toalety spolu s vložkami, tampónmi a heslom. Zároveň sa myslelo na potrebu zvýšenej hygieny počas tohto obdobia a zakúpili sa aj mydlá a papierové utierky. Celkovo sa podarilo zakúpiť 1134 ks tampónov a 1440 ks vložiek. Tento počet by mal vystačiť na niekoľko rokov, pretože v zmysle hesla projektu, kto môže, má možnosť vrátiť tieto hygienické potreby zo svojich vlastných zásob naspäť. Obavy z odcudzenia týchto hygienických potrieb Vivien nemá, pretože verí v silu informovanosti, inteligencie a empatie našich dievčat.

Zrealizovaním tohto projektu chce pomôcť všetkým 269 dievčatám v našej škole. Ide o to,  aby sa tu cítili dobre a boli čo najmenej vystavené nepríjemným a stresujúcim situáciám, ak by náhodou nemali základné hygienické potreby po ruke vtedy,  keď to budú potrebovať.

PaedDr. Eva Kráľovičová, PhD.

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.