DoFE ma naučilo plánovať si čas a nebáť sa skúsiť niečo nové

Ocenenie DoFE je skratka pre Duke of Edinburg, teda ocenenie vojvodu z Edinburgu. Je to medzinárodný program, ktorý vyzýva mladých ľudí vo veku od 14 do 24 rokov, aby prekonali sami seba. Veľa škôl a zamestnaní berie toto ocenenie ako plus, a tak to niekomu môže pomôcť aj v tomto smere.

,,Dofáci”, teda tí, ktorí sa zapojili do projektu,  sa rozvíjajú v troch oblastiach: Talent, Šport a Dobrovoľníctvo. Každej oblasti sa venujú hodinu týždenne. Každý  si sám vyberie, ako presne sa chce v danej oblasti rozvíjať. Taktiež si musí vybrať úroveň, na ktorej chce tento program robiť. Bronzovú, striebornú alebo zlatú.

Bronzová je najkratšia, dve oblasti sa plnia tri mesiace a jedna, hlavná (tú si vyberajú sami), šesť mesiacov. Ak je absolvovaná Bronzová úroveň, tak v Striebornej úrovni sa plnia všetky tri oblasti šesť mesiacov. Znova, ak je splnená

Strieborná úroveň, tak sa v Zlatej úrovni všetky tri oblasti plnia dvanásť mesiacov, a potom sa ešte robí Rezidenčný projekt. V rámci Rezidenčného projektu ide Dofák do neznámeho prostredia (tábor, CVČ, ERAZMUS…) dobrovoľníčiť a neskôr túto skúsenosť opíše v eseji.

Ak by ste začínali na Striebornej úrovni, tak by ste dve oblasti robili šesť mesiacov a jednu, hlavnú, dvanásť mesiacov. No a ak by ste sa rozhodli ísť rovno na Zlatú úroveň, tak by ste dve oblasti plnili dvanásť mesiacov a hlavnú osemnásť mesiacov, plus ešte Rezidenčný projekt.

Za zápis do jednotlivých oblastí sa platí. Ak si Dofák postupne robí úrovne, tak za každú úroveň zaplatí štyridsať eur. Avšak nemusí ísť postupne. Môže ísť rovno na striebornú, čo by bolo osemdesiat eur, či zlatú, takže stodvadsať eur.

Zapísať sa môže pod svoju školu, a ak jeho škola DoFE neponúka, tak pod inú organizáciu. Na webovej stránke DoFE je zoznam týchto organizácií. Od tohto školského roka si však DoFE môžeš urobiť aj na našej škole.

Tento program sa ukončuje expedíciou, kedy sa ide na pár dní na turistiku. Dĺžka zavisí od úrovne, bronzová dva dni a jednu noc, strieborná tri dni a dve noci a zlatá štyri dni a tri noci.

Keď  má Dofák všetko splnené, tak je pozvaný na odovzdávanie certifikátov.

Ja som tento rok 2024 robila bronzovú úroveň. Keďže naša škola ešte minulý školský rok túto  možnosť neponúkala, v zozname organizácií som si našla organizáciu, čo ju ponúka, v mojom prípade CVČ v Senici, kde som sa aj zúčastnila na prednáškach.

Za hlavnú oblasť som si vybrala Šport, konkrétne Udržanie kondície, a tu som si nastavila ako svoj cieľ odbehnúť beh na 800 metrov pod štyri minúty. Pravidelne som chodievala behať a zaznamenávala si to do DoFE aplikácie, kde mi to nakoniec môj hodnotiteľ schválil. Môj cieľ sa mi aj podarilo splniť, z čoho sa veľmi teším.

V oblasti Talentu som skladala origami. Tu bolo mojím cieľom vytvoriť z niečoho jednoduchého, ako je papier, niečo krásne. Veľakrát som pri tom strácala nervy, no napokon z toho vzniklo niečo pekné, čo som mohla darovať.

V rámci Dobrovoľníctva som ako oficiálny dobrovoľník pomáhala a stále pomáham v Baterkárni. Najčastejšie som bola v ich pobočke Back 2 Life, ale dobrovoľníčila som aj na swapoch a iných akciách.

Ešte pred kvalifikačnou expedíciou som musela podstúpiť kurz prvej pomoci a cvičnú expedíciu. Tá trvala dva dni a jednu noc. Bol to pre mňa šok, keďže som ešte nič také predtým neskúšala.

 Niesla som dvanásťkilový batoh, kde som mala všetko, keďže jedna z podmienok splnenia Expedície je nič si nekupovať. Stan, spací vak, karimatka, jedlo,  dva litre vody a iné veci. Možno sa to nezdá veľa, no ja, keďže som nižšieho vzrastu, som bola ovešaná ako vianočný stromček. Po pár hodinách, som si necítila ramená a po ďalších už ani nohy.

Spolu s tímom  sme došli na miesto, kde sme mali prespať. Ďalší deň bol už lepší, až na otlaky, ktoré som si chôdzou stále dráždila. V noci nám pršalo, no stany to zvládli a nikto nez

mokol. Prvý deň sme prešli 16,5 kilometra a druhý 13 kilometrov, čo bolo dosť, no všetci sme to zvládli.

Kvalifikačná expedícia nebola veľmi odlišná od cvičnej. Tentokrát ma k zemi tlačil desať kilový batoh, v ktorom som mala viac vody, keďže bolo teplejšie než minule. Po ceste sme stretli veľa živočíchov, ako hady, roháče, motýle a samozrejme komáre. Najväčší rozdiel bol v teplote, bolo 33°C a tieklo z nás ako z Niagarských vodopádov. Našťastie sme mali na trase vodnú nádrž, v ktorej sa dalo okúpať a schladili sme sa. Dokonca sme prešli o 2 kilometre viac, pretože nás náš navigátor zaviedol inou trasou, než mal, no dostal nás do cieľa. Večer sme hrali karty, rozprávali sa a navzájom sa spoznávali. Druhý deň sa už každý tešil domov, takže nám to rýchlo ubehlo. Prvý deň sme prechodili 18 kilometrov a druhý 14,5 kilometra.

Som veľmi rada, že som sa na DoFE dala a že som úspešne dokončila Bronzovú úroveň. Naučilo ma to plánovať si čas, nebáť sa skúsiť niečo nové, prekonávať sa každý deň, aj keď len po malých krôčikoch. Spoznala som množstvo úžasných a milých ľudí, s ktorými som v kontakte aj po ukončení úrovne. Naučila som sa robiť veci, ktoré som v živote nerobila, pričom nesmel chýbať smiech a už môj deň nevyzeral tak jednotvárne ako dovtedy. Málokedy sa mi stalo, že som sedela doma na posteli a rozmýšľala, čo budem robiť.

DoFE mi toho dalo viac, než som si najprv uvedomovala. Nových priateľov, nové skúsenosti a hodiny smiechu. Aj preto som sa rozhodla pokračovať na Striebornú úroveň. No pokračujem najmä preto, lebo ma celá táto cesta nesmierne bavila.

Autorka – Silvia Siantová

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.