(Ne)oficiálna letná príručka seriálov, ktoré stoja za to

Ako iste viete, leto klope na dvere a necháva nás hádať, koľko stupňovou horúčavou nás tento rok potrápi. Možno už máte tieto prázdniny starostlivo naplánované, možno priam preplnené. Ak ste však mne podobní, neplánujete vystrčiť nos z domu viac ako je to potrebné. Ak aj nie, nič to nemení na tom, že leto je čas relaxu. A preto mi dovoľte predstaviť niekoľko rôznorodých seriálov, ktoré mi ukradli dych aj tep.

(The Office  –  Brooklyn Nine-Nine  –  Lucifer  –  Death Note  –  Arcane: League of Legends)

 

The Office –  (remake = americká verzia)

Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o plytký príbeh plný za vlasy pritiahnutých situácií, no ak „pretrpíte“ a vydržíte pár nudnejších začiatočných epizód, skutočne uvidíte zlaté prasiatko v podobe hlboko premyslených postáv, bohatých vzťahov a tragikomických životných príbehov.

Na čom je postavený príbeh?

Jedného krásneho dňa do spoločnosti Dunder Mifflin dorazí kamerový štáb s cieľom natočiť jednoduchý dokument o práci papiernickej spoločnosti. Hlavných postáv je hneď niekoľko a ich dôležitosť sa naprieč deviatimi sériami mení. Zo začiatku sledujeme príbeh Michaela Scotta, manažéra s neprofesionálnym prístupom a humorom, ktorým svojich zamestnancov viac obťažuje ako zabáva. Sledujeme rivalitu dvoch polaricky rozdielnych kolegov – Jim je bezstarostný a často znudený, väčšinu svojej energie venuje vymýšľaniu komplexných žartov na Dwighta, čudáckeho podliezača. Dwight je všetkým možným, len   nie bežným zamestnancom, jeho schopnosti sú obdivuhodné. Vytrvalosť, lojálnosť, efektivita a hrubosť voči všetkým okrem Michaela ho vyjadrujú najlepšie. Príbeh vás v jeden moment uchváti tak, že sa od neho neodtrhnete a neprestanete rozmýšľať nad tým, čo všetko sa ešte môže udiať a pokaziť.

Pre koho je vhodný?

Neprekáža vám suchší humor? Vyhovuje vám ten situačný? V tom prípade by vám The Office mal vyhovovať. Je vhodný pre každého, kto si rád vychutnáva jednoduchšie zápletky a vie sa naladiť na vlnu nepravdepodobných zvratov. Seriál zvláda výborne meniť atmosféru a obohacovať svoje charaktery, čo vás donúti zamyslieť sa nad neurčitosťou osobnosti. Je tiež  ideálny na náhodné jednohubkové sledovanie. Nedá sa však hovoriť o akčných scénach ani o nezvyčajne zaujímavom prostredí. Všetko je založené na jednoduchosti a v nej vie byť krása.

Všeobecné info

Dostupné: Netflix, Prime video, Hulu, Peacock

Počet sérií: 9

Počet epizód: 201

Dĺžka epizódy: cca 22 min, špeciály cca 42 min

Roky vydania: 2005 – 2013

Moje vekové odporúčanie: 15+

 

 


Brooklyn Nine-Nine

Túžite po niečom akčnejšom a všeobecne vtipnejšom? Ta-dá – Brooklyn Nine-Nine je tu pre vás. Od prvého momentu je absolútne jasné, že každý diel bude divokou jazdou prekvapení, absurdných i premyslených vtipov a hlavne dobrodružstiev.

Na čom je postavený príbeh?

Do 99. policajného okrsku Brooklynu prichádza nový kapitán Raymond Holt, seriózny striktný muž s priam robotickou aurou. Jeho cieľom je okrsok vylepšiť, „upratať“ a neskôr sa dostať na pozíciu komisára. Jeho prvým krokom na ceste k úspechu sa stala úprava samokorunovaného najlepšieho detektíva Jakea Peralta, uvoľneného mladého muža s detinskosťou škôlkara. Ich vzťah sa vyvíja svižne a zaujímavo. Ďalšími významnými detektívmi sú Charles Boyle, pracovitý sidekick so zvláštnymi spôsobmi; Amy Santiago, pedantná snaživá perfekcionistka; Rosa Diaz, agresívna apatická a drsná motorkárka. Všetkých, samozrejme, okrem kapitána, ich má na starosti seržant Terry Jeffords, starostlivý otec  rodiny, ktorý je nútený svoje rodičovské skúsenosti používať aj na pracovisku. Každý ma vzťah s každým, a to vytvára nádhernú a čím ďalej tým dôležitejšiu sieť. Komplexnosť ich vzťahov sa stále zvyšuje, čo spôsobuje, že zo seriálu, ktorý je v prvých pár sériách najmä o detektívnej práci, sa postupne stáva ságou o živote a ťažkých situáciách, bez akéhokoľvek ubratia akčnosti. V niektorých častiach sa riešia aj ťažké témy ako rasizmus, sexizmus či homofóbia, no seriál si stále udržuje svoju ľahkosť. Popkultúrne narážky, aktuálne témy i situačný humor sú stálou súčasťou.

Pre koho je vhodný?

Pre každého, kto sa chce zabaviť na akčnom komediálnom  diele a pritom trochu ožiť pri pozeraní niečoho trochu viac moderného. Nie je vôbec náročné dostať sa do príbehu a zamilovať si svojím spôsobom každú z postáv. Úplne realistické riešenia a detektívnu prácu neočakávajte. Pokiaľ vám neprekáža nadnesenosť a hyperbolizácia, máte zmysel pre humor a čas, ktorý môžete stráviť nepretržitým pozeraním, seriál je pre vás ako stvorený.

Všeobecné info

Dostupné: Netflix, Prime Video, Apple TV, Peacock TV

Počet sérií: 8

Počet epizód: 153

Dĺžka epizódy: cca 22 min

Roky vydania: 2013 – súčasnosť

Moje vekové odporúčanie: 15+

 

 


Lucifer

Ak máte chuť na ozvláštnený krimi seriál, Lucifer by pre vás mohol byť tým pravým. Ide o seriál natočený na motívy komiksu od DC Comics. Jeho štýl je zo začiatku veľmi osviežujúci a príbeh sa každou sériou viac obohacuje.

Na čom je postavený príbeh?

Lucifer Morningstar, známy vyhnanec neba, panovník pekla, sa rozhodol vziať si po dlhých rokoch dovolenku v Los Angeles. Spolu s jeho spoločnicou Mazikeen vedie populárny nočný klub Lux, ktorý mu prináša mnoho plodov – krátkodobé zábavky, bezodné financie i výhodné známosti. Potom, ako zachránil život jednej celebrite, si uvedomil, že pomáhanie, odhaľovanie pravdy a ako vždy trestanie zla, mu prináša úplne nové pocity a nadšenie do života. Ostáva však svojský – drží sa starých zvykov vplyvného egoistu. Svojím šarmom sa dostane k polícii, čím nabúra život mladej detektívky Chloe Deckerovej. Tá sa ho snaží zbaviť. Rovnako rád by ho späť do pekla priviedol jeho brat Amanadiel, neskôr aj Mazikeen, o čom pojednáva celá prvá séria. To sa môže zdať trochu repetetívnym, no každá séria prináša novú zápletku. Lucifer svoj pôvod netají, no nikto ho neberie vážne, dokým neukáže svoju „pravú tvár“, tú si však našťastie necháva pre seba a tých najhorších. Postupne sa pridáva viac a viac biblických postáv, čo zaručuje dynamiku vzťahov, ktoré majú vo zvyku sa neustále prepletať.

Pre koho je vhodný?

Seriál treba brať, samozrejme, s nadhľadom, a to nie len v realistickosti vrážd, ale aj pokiaľ máte nejaké vierovyznanie. Seriál predstavuje mnoho rôznych biblických tém svojím vlastným ostrým spôsobom, občas až sarkastickým, no často veľmi pochopiteľne a predpokladateľne. Pokiaľ vás teda zaujímajú rôzne interpretácie toho istého náboženstva, oplatí sa mu dať aspoň šancu. Ako som už spomenula, epizódy v rámci série sú si veľmi podobné a postupujú podľa zabehnutej predlohy. Mne osobne to neprekážalo, keďže mi išlo hlavne o kvalitne natočený krimi seriál s jemným elementom fantasy prekvapenia.

Všeobecné info

Dostupné: Netflix

Počet sérií: 6

Počet epizód: 93

Dĺžka epizódy: cca 42-66 min

Roky vydania: 2016 – 2021

Moje vekové odporúčanie: 17+

 

 


Death Note

Pravdepodobne už ste počuli o Anime, dúfam však, že nepatríte k tým, ktorí veria, že ide iba o detské rozprávky alebo seriály pre tých najdivnejších z najdivnejších. Každý žáner má svoje temné stránky. Je mnoho rôznych anime, ktoré sú vhodné pre nových sledujúcich a Death Note by som medzi ne hrdo zaradila.

Na čom je postavený príbeh?

Predstavte si, že sa vám jedného dňa do rúk dostane zápisník, ktorý o sebe tvrdí, že napísaním mena človeka a predstavením si tváre tohoto človeka, ho viete zabiť. Do tejto situácie sa dostal Light Yagami, inteligentný a idealistický študent. Moc, ktorú tak náhle získal, ho rýchlo zaslepila. Vo viere spravodlivosti sa rozhodol odstrániť všetok zločin postupným vyhladzovaním zločincov. Veril, že sa stane „bohom“ nového, lepšieho sveta. Na jeho ceste ho sprevádza Ryuk, boh smrti a pôvodný majiteľ zápisníka. Ryuk tento zápisník nestratil – zámerne ho pustil do sveta ľudí z jedného jednoduchého dôvodu – nudil sa. Light je ukážkový príklad sociopata, proti nemu však stojí – teda skôr kvočí (pochopíte, keď to uvidíte) najlepší detektív sveta, ktorý vystupuje pod prezývkou L. Pozorujeme teda boj medzi dvoma brilantnými nepriateľmi, ktorí sa snažia navzájom sa odhaliť. Sledujeme úplne obyčajné dni, s bežnými aktivitami, no pritom počujeme myšlienky postáv, ktoré vysvetľujú komplikovaný, detailný plán, ktorý ide presne tak, ako ho naplánovali. Kto zistí meno a tvár toho druhého ako prvý, by mal vyhrať, no bude to trochu komplikovanejšie.

Pre koho je vhodný?

Ak vás zaujíma psychológia, nahliadnutie do myšlienok ľudí, ktorí celým srdcom veria, že robia len to, čo je správne, tento seriál vás nesklame. Donúti vás zamyslieť sa nad dobrom a zlom, správnosťou určitých rozhodnutí aj nad tým, aké jednoduché je stratiť pôdu pod nohami či čistý pohľad na vec. Momenty, ktoré vo mne vyvolali najsilnejšie pocity, neboli tie najkrvavejšie, ale tie, ktoré ukazovali myslenie človeka, ktorý za to bol zodpovedný. Jeho pokojný postoj a absencia akéhokoľvek žiaľu či výčitiek. Pretože človek ako on na prvý pohľad vyzerá milo, charizmaticky a nápomocne, no v skutočnosti vás vníma buď len ako využiteľný nástroj alebo príťaž, ktorej sa treba zbaviť.

Všeobecné info

Dostupné: Prime video, Hulu, Peacock

Počet sérií: 1

Počet epizód: 37

Dĺžka epizódy: cca 23 min

Roky vydania: 2006 – 2007

Moje vekové odporúčanie: 16+

 

 


Arcane: League of Legends

Posledným seriálom na tomto dlho-krátkom, a nie až tak rozmanitom zozname, je animovaný seriál zasadený do prostredia známej hry, po ktorej je aj pomenovaný. Vôbec sa však nemusíte obávať, pretože to, že ste hru nehrali, vás o nič neukráti.

Na čom je postavený príbeh?

Príbeh začína predstavením dvoch sestier Violet a Powder spolu s ich dobrými priateľmi Claggorom a Mylom – pri ich pokuse ukradnúť niečo cenné v meste Piltover. Po menšom fiasku sa vracajú domov – do utlačovaného podzemia menom Zaun. Animácia vytvára neskutočný dojem, scenérie sú nádherné a extrémne detailné, každá snímka dýcha. Preto je neskutočne jednoduché nechať sa pohltiť atmosférou, ktorá je často ponurá, depresívna, rovnako jednoduché je však cítiť nadšenie pri každom významnom pokroku nádejných vedcov Jaycea a Viktora, ktorí sa snažia zlepšiť nie len Piltover, ale celý svet pomocou vynálezu, ktorý vie ovládať a zužitkovať mágiu. Spory medi Piltoverom a Zaunom stále naberajú na sile. V temnotách podzemia sa skrýva vplyvný Silco aj so svojimi tajnými zbraňami a túžbou po pomste. Dej je postavený na niekoľkých bojoch. Boj medzi technikou a mágiou, pokrokom a prirodzenosťou, bojom a mierom, vyššou a nižšou sociálnou vrstvou, dvoma bratmi,  dvoma sestrami, malého dievčatka Powder a jej nevyhnutným osudom a tragickým staním sa Jinx.

Pre koho je vhodný?

Seriál má len zopár dielov, šancu by mu preto mal dať každý, kto vie oceniť krásu animácie, hlboký príbeh s postavami, ktoré sa správajú veľmi logicky a ľudsky. Seriálu nechýbajú ani akčné bojové scény, ani emocionálne vypäté dialógy. Ak chcete vidieť niečo, kde sú ukázané komplexné problémy spoločnosti ako takej, tento seriál určite odporúčam. Prinajmenšom si užijete výnimočnú kresbu a dizajn postáv.

Všeobecné info

Dostupné: Netflix

Počet sérií: 1

Počet epizód: 9

Dĺžka epizódy: cca 39-44 min

Roky vydania: 2021 – súčasnosť

Moje vekové odporúčanie: 16+

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.